Pregó

Quatre, la revista de l'ajuntament de La Secuita

Cursos d'Estiu 2015

Pàgina web del Centre de Dia de La Secuita
Escola bressol Els Guillemets. Calendari matriculació curs 2024-2025
Esports
Xerrades
Activitats culturals
Cursos

El municipi

Boto-Restes-romanesRestes romanes a La Secuita

Fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de la Secuita, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), s’han trobat restes d’una fortificació d’època romana del segle II aC., a la Costa de la Serra, proper de la població de l’Argilaga.

El lloc de l’excavació va ser localitzat i documentat en 2004 per en Marc Dalmau, arqueòleg de l’Argilaga, que també ha participat activament en els treballs d’excavació.

La troballa és el resultat de dues setmanes d’excavacions. Els murs de la fortificació, construïts amb carreus, presenten un bon estat de conservació. La part més alta conservada arriba fins als dos metres.

Tanmateix, el grup d’arqueòlegs ha pogut documentar la presència de fragments d’Opus igninum amb decoració pictòrica, així com altres murs possiblement anteriors a la fortificació romana i que serien d’un poblat ibèric.

«Es tracta d’una troballa molt rellevant per la seva singularitat, doncs no es tracta d’una torre aïllada, es tracta d’una construcció militar molt més potent, possiblement d’una fortificació. ” La presència de fortificacions romanes en aquesta cronologia és coneguda en altres zones de Catalunya, però aquesta és la primera que es documenta al Camp de Tarragona. Per les restes visibles havia de tenir unes dimensions considerables», apunta l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

Aquesta era la primera vegada que s’excavava al jaciment de la Costa de la Serra. Les troballes aportaran informació crucial per conèixer millor la progressiva romanització del Camp de Tarragona i la relació entre ibers i romans.

El conveni amb l’Ajuntament de la Secuita preveu un total de tres temporades d’excavació i esperem que els nous treballs, a realitzar les properes temporades, ampliïn informació sobre aquesta important troballa al Camp de Tarragona.

restes-romanes-a-la-secuita-1restes-romanes-a-la-secuita-2

Restes-romanes-a-la-secuita-3restes-romanes-a-la-secuita-4